Toisia suomalaisia -luentokonsertti 6.10.2022

Toisia suomalaisia -luentokonsertti
To 6.10.2022 klo 18
Tauno Marttinen -sali
Verkatehtaan Opistotalon 4krs.

✨Mirka Malmi, viulu
✨Tiina Karakorpi, piano

✨Sibelius-opisto saa vieraakseen pianotaiteilija Tiina Karakorven ja Janakkalasta kotoisin olevan viulutaiteilija Mirka Malmin torstaina 6.10.2022 klo 18. Toisia suomalaisia -luentokonsertti järjestetään Tauno Marttinen -salissa Verkatehtaalla. Konserttiin on vapaa pääsy.

✨Toisia suomalaisia viulusävelmiä -konserttiohjelma esittelee suomalaistaustaisten säveltäjänaisten viulu-pianoteoksia 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle. Näiden pitkään unohduksissa olleiden teosten sävelkieli kytkeytyy jännitteisin tavoin eurooppalaisen viulumusiikin myöhäis-ja uusromanttisiin suuntauksiin. Teokset ilmentävät aiemmin huomiotta jätettyjä musiikkiperinteitä -sitä länsimaisen taidemusiikin salaista puutarhaa, jonka on luonut toinen, marginalisoitu sukupuoli. Nämä säveltäjät olivat aikoinaan tunnettuja, ja usea heistä oli myös esiintyvä virtuoosimuusikko. Sittemmin heidät kuitenkin ”unohdettiin” historiankirjoista ja konserttiohjelmistoista.

✨Duo Lago (Mirka Malmi & Tiina Karakorpi) on työskennellyt pitkäjänteisesti säveltäjänaisten musiikin parissa. Heidän levynsä Toisia suomalaisia viulusävelmiä (Alba Records) oli arvostelumenestys; Musiikkilehti Rondon kuukauden cd ja kriitikon erityismaininta Ylen Vuoden levy -kilpailussa. Fennica Gehrman julkaisi myös saman sisältöisen, Malmin ja Karakorven editoiman nuottijulkaisun. Duo Lagon työskentelyyn kuuluu olennaisesti tiivis yhteistyö musiikintutkijoiden ja musiikkitoimijoiden kanssa. Kumpaakin kiehtoo kaikessa muusikon työssään menneen ja nykyisyyden uutta luova vuoropuhelu: se miten historia soi nykypäivässä ja muokkaa tulevaisuutta.

 

✨Tilaisuudessa on mahdollisuus ostaa Toisia suomalaisia viulusävelmiä levyä ja nuottijulkaisua.

 

 

 

Kuva: Ville Paul Paasimaa